Cafe&Factroy Web Shop

Close

RE:PLAY (bezvremenost broja 8)

El Salvador, Santa Ana, fully washed Arabica

Zemlja porekla: El Salvador

Nadmorska visina: 1,400 metara iznad nivoa mora

Vrsta zrna: Bourbon

Način prženja: Medium (srednje tamno prženje)

Plantaža je locirana na obroncima vulkana San Salvador, na nadmorskoj visini od 1400m iznad nivoa mora, tako da plodno, vulkansko zemljište i prijatno hladna planinska klima, bogata padavinama kreiraju savršene uslove za uzgajanje kafe i u velikoj meri određuju profil ukusa ovog zrna.

Profil ukusa: Vrlo kompleksna kafa, ima intezivnu punoću ukusa, delikatnu kiselost džema od kajsije, finu slatkoću karamele i dugu intezivnu aromu na kraju. Iako je celokupna proizvodnja smanjena zbog loših vremenskih prilika, kafe iz El Salvadora su ipak zadržale svoje voćne karakteristike, uz blagu kiselost grožđa i slatkoće kakaoa i tamne čokolade. Može se koristiti za različite vrste pripreme, a sledi receprt za “vacuum pot” ili “moka pot” pripremu.

Recept za "moka" pripremu: Napuniti donji deo „moka“ posude svežom vodom, napuniti filter krupnije mlevenom kafom, kao za espresso, ne pakovati, ne pritiskati kafu u filteru jer se ona pod pritiskom temperature i vlažnosti sama pakuje u filteru. Ubacite filter u posudu, pričvrstite gornji deo „moka“ posude i stavite je na šporet. Ekstrakcija traje oko 5 minuta na srednjoj vatri. Ekstrakcija je završena kad je sva kafa prošla kroz filter u gornji deo „moka“ posude. To možete proceniti po zvuku koji se promeni. Na ovaj način dobijamo koncentrovanu kafu koja je gusta, intezivna i podseća na napitak koji je negde između espresso kafe i tradicionalne turske kafe.


последние новости искусства и мира живописи
Loading...
Loading...