Cafe&Factroy Web Shop

Close

RARE Selection: GEISHA Brazil Ama Estate Farm

RARE Selection, kafe koje se retko mogu naći u nabavci, jer je proizvodnja relativno mala, posebne su po specifičnim senzoričkim karakteristikama, nekad po eksperimentalnim načinima obrade, fermentacije, nekad po varijetetima, koji su nespecifični za određenu proizvođačku zemlju, pa tako i naše

 

Geisha

Geisha varijetet, retka i specifična po tome jer je dostupnost ograničena, male količine se proizvode, potražnja je velika, a kvalitet zrna izuzetan. Autohtona je sorta poreklom iz Etiopije, prvi put ubrana 1930. a odatle je 1953. prešla u istraživački centar u Centralnoj Americi, a komercijalno se gaji najvećim delom, širom Paname, od 1960. Svoju slavu je stekla zahvaljujući porodici Peterson, koja je od 2005.godine probila na takmičenju Best of Panama gde je osvojila izuzetno visoke ocene, probila rekord cene koštanja do tada od 20 usd po funti kafe i osvojila ceo svet, a poznata je po specifičnim, dosta retkim aromama u kafi, citrusnim i floralnim. Gaji se na visokim nadmorskim visinama, što poskupljuje troškove proizvodnje i samim tim utiče i na njenu cenu. Poslednjih decenija je postala izuetno poznata Geisha koja se gaji u Panami i nekoliko svetskih šampionata za bariste je obeležila čuvena Panama geisha, sa kojom se takmičilo mnogo takmičaara, a nekoliko njih je odnelo pobede u različitim takmičenjima. Ono što naše kafe čini još ređim je to što je Geisha eksperimentalno gajena samo na nekoliko farmi u Brazilu, a što je čini još posebnijom i teže dostupnom. Ona je zadržala sve odlike varijeteta u smislu inteziteta i profila ukusa, citrusno voćnog, ali ima i odlike teroara, pa je takođe izuzetmo slatka, sa notama vanile i čokolade.

 

 

Ama Estate Farm

Proizvođač: Luiz Paulo Dias Pereira Filho

Grad: Carmo de Minas

Površina: 100 hectares

Nadmorska visina: 1100 – 1300 meters

Varieteti: Geisha, Sudan Rume

Proces obrade: Natural Fermented

Inspiracija: Oko dve hiljade godina, žene stanovnice japanskih primorskih sela uranjale su u gotovo zaleđene vode Tihog okeana u potrazi za kamenicama i školjkamaa koje proizvode bisere. Bile su veoma mlade, neke od njih još uvek devojčice i razvile su neverovatnu sposobnost da provedu minute u vodi, bez disanja. Te žene bi se vratile na površinu na samo nekoliko sekundi i ponovile ovaj zaron na dah do 60 puta u jednoj sesiji ronjenja. Inspirisani potragom za ovim ženama, AMA ESTATE farma uzgaja i donosi nam najređa i najdragocenija zrna kafe, jedinstveni rezultat posvećenih i ponosnih ruku.


последние новости искусства и мира живописи
Loading...
Loading...