Close

CERTIFIED Selection: ARUSHA

CERTIFIED Selection - kafe koje poseduju zvanične sertifikate, Fair Trade, Organic, Rainforest Alliance, CoE...

  • Mexico, Agua de Ojo
  • Papua New Guinea - Korofeigu Project

 

Mexico “Ojo de agua”

Naziv farme "Ojo de agua" u bukvalnom prevodu “vodeno oko” a zapravo, izvor ili vododerina potiče od činjenice da se u sredini zemlje nalazi izvor vode. Ima površinu od jednog i po hektara zasađenu 100% sertifikovanim varijetetom Marseljeza. Nalazi se u okviru zajednice Pahuatitan, opština Huitzilan de Serdan, u državi Puebla, na nadmorskoj visini od 1.100 metara. Farma ima raznovrsne useve kao što su: pomorandže, mandarine, banane, guave i autohtono drveće. Ova mala plantaža kafe proizvodi kafu godinama, međutim svake godine se obnavljaju novi zasadi, a sorta Marseljeza je posađena pre šest godina, a četvrta je godina kako donosi prinos, Berba kafe počinje u decembru i završava se u aprilu, ali samo u januaru, februaru i martu su plodovi ono što smatramo specijalitetnom kafom, jer je tada polovina berbe. Farma ima sertifikate, Fair trade i dobru praksu koja neguje poštenu trgovinu i odgovoran odnos prema okolini.

Vlasnica farme je žena, ponosna što je osvojila 26. mesto na Cup of Excellence Meksika, a nakon prvog učešća ove godine, na kojem je stekla veliko iskustvo, ona želi da inspiriše druge žene da nastave da se usavršavaju u aktivnostima vezanim za poljoprivredu .

Farma: Ojo de Agua.

Proizvođač: Sandra Elizabeth Romero Andablo.

Region: Huitzilan de Serdán, Puebla, Mexico.

Nadmorska visina: 1.130 masl.

Varijetet: Marsellesa.

Proces obrade: prana kafa.

Godina berbe: 2022, CoE: 26-to mesto.

Senzoričke karakteristike: kompleksna, čista, izbalansirana

Aroma / Flavor: Karamela, pomorandža, belo grožđe, jabuka, crna trešnja, smeđi šećer, puter, čokolada, cimet, citrusi, kakao, zlatno suvo grožđe, hibiskus, med, limunska trava, javorov sirup, dinja, mlečna čokolada, melasa, kruška, šljiva, pečeni lešnik , jagoda.

 

Papua New Guinea Korofeigu Organic

Zadruga farmera Korofeigu nalazi se u dolini Bena Bena na istočnoj visoravni, između Goroke na zapadu i Henganofija na istoku.

Zadruga—koja može biti zadruga po imenu i praksi, iako ne kao zvanično registrovana celina, što je uobičajeno u regionu—sastoji se od 97 proizvođača koji obrađuju površinu od 112 hektara. Početkom 1945. godine, dok je rat u Novoj Gvineji jenjavao, uprava je identifikovala četiri seoske parcele u oblasti Korofeigu za sadnju kafe po selima. Trinaest seljana tinejdžera iz Korofeigua i drugih okolnih mesta izabrano je da budu poslati u novootvorenu školu za obuku u proizvodnji kafe. Tokom narednih 12 meseci, vladini zvaničnici su se kretali po Istočnoj visoravni birajući seoske parcele i ohrabrujući ih da sade sadnice, istovremeno nastavljajući da obučavaju omladinu iz ovih oblasti. Početna reakcija autohtonog stanovništva bila je ravnodušnost; u bogatoj dolini koja je mogla da proizvede toliko, smatralo se da usev za koji će trebati tri godine do prve žetve predstavlja gubljenje vremena. Iako su neke parcele bile zapuštene, nijedna nije uklonjena, što je omogućilo početak kulture uzgoja kafe na ovim prostorima.

Od ovih malih zasada u i oko Korofeigua, kafa je postala najvažnija roba. Danas je to najvažnija poljoprivredna kultura Papue Nove Gvineje, koja direktno ili indirektno obezbeđuje glavni izvor prihoda za trećinu stanovništva zemlje.

Naš dobavljač i sestrinska izvozna kompanija, New Guinea Highlands Coffee Exports (NGHCE), ima poslovne odnose sa poljoprivrednicima u oblasti Korofeigu od kada je kompanija osnovana 1992. godine, ali članovi kompanije trguju kafom u tom području od 1960-ih.

Poslednjih godina, NGHCE je započeo program za pomoć poljoprivrednicima da dobiju organski sertifikat. Ova kafa je proizvod ove inicijative, koja takođe pruža opsežan rad na prevenciji HIV/AIDS-a, finansijskom upravljanju, svesti o rodnoj ravnopravnosti, uzgoju kafe i standardima i procedurama sertifikacije.

Senzoričke karakteristike: karamela, citrusi, brusnica; tropsko voće, slatka i sočna

Proizvođač: 97 FARMERA

Region: BENA, Eastern Highlands

Nadmorska visina: 1.400 - 1900 masl

Varijetet: Arusha, Blue Mountain

Proces obrade: prana kafa

Sertifikat: ORGANIC


последние новости искусства и мира живописи
Loading...
Loading...