Cafe&Factroy Web Shop

Close

CAFE & Sales

RE:START - SNAGA BROJA 1 – MEDIUM ROAST = 2600,00rsd/kg

C&F espresso RE:START br.1 sadrži:

 • Brasil Santos 35% - pulped natural
 • Guatemala Antigua 20% - fully washed
 • El Salvador 20% - fully washed
 • India partchment 20% - fully washed
 • Ethiopia Sidamo 5% - fully washed

C&F espresso blend ima srednji body, tj. punoću ukusa, prirodnu slatkoću tamne čokolade, sa delikatnom i osvežavajućom voćnom aromom na početku. 
Počinje blagom voćnom notom i pečenim bademima, a razvija bogatu slatkoću koja kombinuje ukuse kao što su kakao i šumsko voće sa dugim završnim ukusom karamele i tamne čokolade.

RE:FRESH - PRIRODA BROJA 2 – MEDIUM TO DARK ROAST = 2000,00rsd/kg

C&F espresso RE:FRESH br.2 sadrži:

 • Brasil SANTOS – Pulp natural – 80%
 • India Cherry – washed – 20%

Ovo je  mešavina za domaću kafu, visokog kvaliteta. Ova mešavina se može pripremati u ovoj razmeri kao što smo je mi pripremili, a može biti i baza kojoj se mogu dodavati druge aromatične kafe i na taj način istraživati različiti ukusi kafa i kako dodavanjem bilo koje druge kafe utičemo na promenu ukusa. Sama mešavina ima vrlo intezivnu aromu, delikatnu kiselost i vrlo izraženu slatkoću tamne čokolade, biskvita i karamele.

RE:THINK - DINAMIKA BROJA 3 – MEDIUM ROAST = 2700,00rsd/kg
C&F filter mešavina br.3 nastaje spajanjem kremastih, kiselkastih i slatkih nijansi.Tri vrhunska sastojka daju punoću ukusa…
C&F filter mešavina RE:THINK br.3 sadrži:

 • Brasil Bahia 30% - fully washed
 • El Salvador 30% - fully washed
 • Guatemala Antigua 40% - fully washed

 

Ova mešavina ima bogatu paletu ukusa, kremastu teksturu, pun body, koji prati slatkoća i voćna kiselost sa intezivnom slatkoćom u završnici. Ova mešavina je prefinjena, izbalansirana, kremasta…

RE:DO - RAVNOTEŽA BROJA 4 – MEDIUM ROAST= 2500,00rsd/kg

C&F RE:DO br.4 sadrži:

 • Brasil Mogiana -  natural
 • Guatemala Antigua – fully washed, sun dried
 • Ethiopia Sidamo – fully washed, sun dried
 • India monsooned – 15%
 •  

Ova mešavina je prefinjena, elegantna… Počinje intezivnom aromom i ukusom šumskog voća, maline i kupine , delikatne kiselosti a razvija kremastu teksturu, pun body,  bogatu slatkoću na kraju biskvita na kraju…

RE:LIVE - ENERGIJA BROJA - GUATEMALA ANTIGUA /FULLY WASHED/ MEDIUM ROAST = 2700,00rsd/kg
C&F kafa RE:PLAY br.8, sorte Guatemala Antigua, podseća nas  slatkoću mlečne čokolade, prijatnu kiselost jabuke i višnje. Izvrsna, prefinjena šolja kafe, punog ukusa, kompleksna , a ipak izbalansirana…

 

RE:CONNECT - SAVRŠENSTVO BROJA 6 – ETHIOPIA SIDAMO/FULLY WASHED/MEDIUM ROAST = 2700,00rsd/kg
Ovo je fantastično aromatična kafa, počinje blagim, floralnim aromama, ima slab body, ali kompleksnu kiselost citrusnog voća i borovnica…Odlična za pripremu filter kafe ili French press-a, Aero press-a…

 

RE:CREATE - TAJNA BROJA 7 - COLOMBIA – FULLY WASHED / MEDIUM ROAST = 2800,00rsd/kg

Spektar cvetnih i voćnih aroma, dominantna slatkoća i kiselkastost zelene jabuke, šumskog voća, kompleksna kafa, fantastična u kombinaciji s mlekom.

 

RE:PLAY - BEZVREMENOST BROJA 8 - El SALVADOR / FULLY WASHED/ MEDIUM ROAST = 2700,00rsd/kg

Vrlo kompleksna kafa, ima srednji body, delikatnu kiselost nekog džema ili jabuke, finu slatkoću karamele i dugu intezivnu aromu na kraju

 

RE:CHARGE  - INTENZIVNOST BROJA 9 - INDIA KAAPI ROYALE – FULLY WASHED/ MEDIUM ROAST= 1200,00rsd/kg

Jedan od najneobičnijih ukusa u svetu kafa: očekujte aromu duvana, badema i kikirikija.  Jedva primetna slatkoća obojena je kiselkastim aromatičnim tonovima, pun body.

RE:VIEW - KVALITET BROJA 10 - NR.9 – BRASIL SANTOS – PULP NATURAL/ MEDIUM ROAST = 2300,00 rsd/kg

 

Kafa punog ukusa, širokog spektra slatkih ukusa, od kakao ukusa do mlečne čokolade, bogate teksture, fine, blage kiselosti, snažnog  karaktera, kompleksna ali izbalansirana kafa.

 

RE:SEARCH
EKSPRESIVNOST BROJA 11
ESPRESSO 11 – MEDIUM ROAST

 • Brasil Santos – 45% - pulp natural
 • Java 25% - fully washed
 • Honduras – 30% - fully washed

 

RE:MIX
UMETNOST BROJA X

C&F kafa RE:MIX br.X je posebno pripremljena mešavina za tradicionalnu kafu. Intenzivna aroma, delikatna kiselost i jako izražena slatkoća crne čokolade, biskvita i karamele svaki gutljaj čine jedinstvenim. Od tri sorte kafe, dve su poznate. Treći element, faktor X, namenjen je onima koji vole da otkrivaju nove ukuse. 
C&F kafa RE:MIX br.X sadrži:

 • Brasil Santos
 • India Cherry
 • kafa X

RE:SET - NEUTRALNOST BROJA 0 - KAFA BEZ KOFEINA= 2600,00rsd/kg

C&F kafa RE:SET br.0 u sebi nosi balansiranu aromu bogatog ukusa sa 0% kofeina. Ukus čokolade s nijansom lešnika, bogate teksture i punoće ukusa.

 

 

                                                                         

 

KLASIFIKACIJA PREMA ICO METODI

The International Coffee Organization (ICO) je razvila metod klasifikacije kafe za eksport na osnovu tri kriterijuma:

 1. kategorija (Arabika i Robusta)
 2. metod procesuiranja (vlažan ili suvi)
 3. nadmorska visina zemljišta

Ovaj metod se deli na četiri grupe:
COLOMBIAN MILDS / KOLUMBIJSKI UKUSI: To su Arabike koje rastu na nadmorskoj visini 1100-1900m i procesuiraju se vlažnom metodom (prane kafe ili fully washed) One predstavljaju  15% ukupne proizvodnje kafe, klasifikuju se prema dimenziji zrna i imaju jaku aromu i jedinstvenu punoću ukusa..

OTHER MILDS/OSTALI UKUSI: Ove kafe rastu na 600-1000m nadmorske visine, u Meksiku , Centralnoj I Južnoj Americi. Predstavljaju 25% ukupne svetske proizvodnje I klasifikovani sup o visini tla, izgledu tela, broju I dimenzijama defekata. Kafa ima blaži ukus i osrednju aromu, prefinjenu punoću ukusa.

BRAZILIAN COFFEE AND OTHER ARABICA TYPES: Rastu obično na visinamavećim od 1100 m, kao što su Brazil, Etiopija I predstavljaju 35% ukupne svetske proizvodnje. Klasifikuju se obično po broju defekata, imaju ukus sličan vinu, blažu aromu.

ROBUSTA TYPES: Rastu na nižim nadmorskim visinama, do 600m, dobijene su suvom metodom, proizvodi se u Africi i Jugoistočnoj Aziji I čine 25% ukupne svetske proizvodnje. Klasifikuju se na osnovu punoće tela, boje i broja defekata. Ukus varira od blagog do jakog, a aroma je opora i intezivna.
SIROVA KAFA

Postoje dva metoda za procesuiranje kafe ( odvajanje zrna od ploda) : “vlažni metod”, posebno se koristi kod vrsta arabike i “suvi” metod, koji se koristi uglavnom kod robusta.
Metod procesuiranja donekle određuje i konačan ukus pripremljene kafe. Kafa koja je procesuirana vlažnim metodom imaće čistiji ukus, dok će ona procesuirana suvim metodom imati jači body, ili punoću ukusa.
Vlažni metod procesuiranja kafa :

 • Spoljašnja školjka ploda se razbija mašinskim putem, većina jezgra se odstranjuje, a pojavljuju se zrna kafe prekrivena školjkom
 • U cilju uklanjanja sluzavog omotača, zrna se stavljaju u kontejnere pune vode I nakon 24h fermentacije se pažljivo ispiraju
 • Čista zrna se onda suše ili na suncu 2-3 dana ili mašinskim putem
 • Konačno suvo jezgro, školjka iomotač se odstranjuju sa suvih zrna uz pomoć mašine za piling.

Boja kafe koja je procesuirana vlažnim metodom varira izmedju plavo-zelene i sivo-zelene. Ova zrna će uglavnom imati veći steepen kiselosti, čistiji I stabilnij ukus. Ona su i skuplja jer se u njihov uzgoj i obradu  ulaže dosta opreme, rada i novca.
.
Suvi metod procesuiranja kafa:
Ovaj metod se koristi u zemljama koje oskudevaju vodom, kao što su Brazil I Etiopija. Ovim metodom se:  

 • Zreli plodovi delimično osuše dok su još na drvetu, pa se onda prebace na površine na zemlji da bi se kompletno osušile na suncu.
 • Zrna se čiste i okreću nekoliko puta dnevno, I na taj način se suše 2-3 nedelje.
 • Na kraju se suva pulpa, školjka I omotač otklanjaju putem mašine za piling.

Boja zrna kafe , koje su obrađene suvim metodom, varira od sivo-zelene do sivo-braon. U industriji kafe, kafe obrađene na ovaj način se zovu “natural”.

Selekcija i klasifikacija
 
Kafa je vrlo delikatan napitak I strane supstance mogu lako da joj promene ukus. Samo jedno defektno zrno može da pokvari ukus i balans cele jedne ture pržene kafe. Zato se kafa pažljivo sortira.
Selekcija I kalsifikacija kafe može biti manuelni I mehanički proces. Pri manuelnom procesu, zrna se prebacuju na trake I radnici odstranjuju defektna zrna.
Mehanički process uključuje trijažu uz pomoć svetlosnih zraka ili izlaganje ventilaciji koja izvlači zrna manje gustine, tj. defektna.

Obično se zrna klasifikuju po dimenzijama, obliku, punoći ili boji.
Posle selekcije, sledi klasifikacija koja se odvija prema različitim standardima kao što su nadmorska visina na kojoj je kafa uzgajana, dimenzija zrna, karakteristike ukusa.
Neki defekti, fiziološki, se uzimaju u obzir prilikom klasifikacije. Crna zrna, polomljena zrna, kamenčići, koji se nađu u uzorku sirove kafe smatraju se fiziološkim defektima.  

 

 

Razlike između Arabike I Robuste

 

ARABICA

ROBUSTA

Region rasta

Ekvatorijalna regija

Azija I Afrika, tropske regije

Prirodna staništa

Izmedju 900-2000m nadmorske visine

Izmedju 200-700m nadmorske visine

Visina

5 – 6 m

Do  12 m

Listovi

Širina: 1 cm
Dužina: 4 cm

Širina: 4 cm
Dužina: više od 10 cm

Species

Postoje mnoge sorte Arabike :
Mocca – mala zrna, bogat ukus
Bourbon – raste u Santos regiji Brazila I u Keniji, Salvadoru…
Maragogype – vrlo veliko zrno kafe

Cattura, Catuai…..

Prva Robusta, zvana Palmband, razvijena je u Indoneziji Druge sorte:  Congonisis – Kouilou raste na Madagaskaru
Nedavno su napravili hibridnu vrstu od arabike i Robuste – ARABUSTA kako bi poboljšali kvalitet ukusa Robuste.

Boja sirovog zrna

“Natural” Coffee: žuto-zeleno
“washed ” Coffee: plavo-zeleno

“Natural” Coffee: žuto – braon
“Washed” Coffee: zeleno

oblik

Okruglast, jajast

 

Dužina/ Širina  odnos

Između  1.7 do 2

1

 

 

 

Sadržaj kofeina

90 mg in a 6.5 dose

220 mg in a 6.5 dose

NOTE:  Sadržaj kofeina u kafi je najvažniji faktor, to je ključna komponenta za njeno konzuimiranje. Maksimalna količina kofina koje telo može da resorbuje je 400mg. Organizam preradi 40mg kofeina na sat, što znači da tokom 15h, čovek može da popije:

 • 11-12 šoljica Arabike
 • 5-6 šoljica Robuste

Radi poredjenja, u 150ml čaja ili u 330ml koka kole ima 40mg kofeina.
Uticaj sadržaja kofeina  u kafi se ogleda u poređenju potrošnje kafe u skandinavskim zemljama, gde ljudi piju samo Arabiku i gde je godišnja potrošnja kafe 13 kg po čoveku.


последние новости искусства и мира живописи
Loading...
Loading...