Cafe&Factroy Web Shop

Close

Otkrivamo... Javu

Arabika je stigla u Indoneziju otprilike 1696.godine kada su Holanđani počeli da uzgajaju kafu na ovim područjima i od tada se uzgaja za komercijalne svrhe sve do danas. Nakon epidemije kuge, Holanđani su zamenili zrno Arabike u proizvodnji, sa zrnom Liberike, a potom i Robuste

Sve najvažnije plantaže su locirane u istočnoj Javi u blizini vulkanskog područja Ijen. “Government body” plantaže uzgajaju oko 85% kafe u istočnom delu Jave, blizu Balija u Ijen oblasti. Djampit i Blawan su najveće plantaže. Blawan je ogromna oblast od 2268 hektara. Postoji jedna stara sorta kafe koja se može naći u ovoj oblasti, a zove se Java Typica, a najveći broj sorti kafe čine podvrste proistekle iz Catimor-a.

Java, generalno, važi za elegantnu, čistu šoljicu kafe u poređenju sa ostalim kafama iz Indonezije. Uglavnom je u potpunosti prana kafa, ima jaku, izraženu indonežansku teksturu, ali bez prizvuka zemljanog ukusa. Problem je kiselost, koje ima vrlo malo, u tragovima, a kafa sa tim karakteristikama može da ima ravan, tzv. “flat” ukus, koji se može tumačiti i kao …”nekompletan, nedovršen, kao da mu nešto fali…! A fali mu kiselost i fine arome. Java, prosečnog kvaliteta, se smatra dobrim sastavnim delom blenda, ali ponekad se pronađu i kafe koje se mogu koristiti kao “Single Origin” blendovi.

“Government estate” Java dolazi iz oblasti koju čine 4 plantaže :Kayumas, Blawan, Djampit, Pancoer koje datiraju još iz doba holandskog kolonijalizma. Kafe sa ovih plantaža se smatraju kafama visokog kvaliteta, kremaste teksture, punoće ukusa i fine aromatičnosti.

Neke plantaže ostave kafu da odstoji i do tri godine. Tokom ovog perioda ona se podvrgne procesu “monsooned”, što znači da je izlažena na toplom, vlažnom vazduhu tokom kišnog perioda. Kako “stari”,tj. kako vreme prolazi , zrna menjaju boju od zelenog do svetlo braon, a ukus dobija na jačini, a gubi kiselost. Ove “stare” kafe možete naći pod imenom: Old Government, Old Brown, Old Java.

U nekim zemljama, uključujući SAD, “Java” se odnosi na sam napitak kafe (Cup of Java), a indonezijska fraza Kopi Jawa se odnosi ne samo na poreklo kafe već se koristi da bi se izdvojio poseban stil pripreme kafe, koji podrazumeva jaku, crnu, veoma zaslađenu kafu.

Tradicionalni “Mocha Java” blend je poznat po kombinaciji kafa iz Jemena i Jave.

Planina Bromo, aktivni vulkan i deo masiva Tengger u istočnoj Javi

Najviši vrh ovog masiva je visok 2329 m, a ovaj region je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u istočnom delu Jave. Vulkan je deo Nacionalnog parka Bromo Tengger Semeru. Ime Bromo potiče od javanskog izgovora za hinduističkog boga Brahma. Planina Bromo se nalazi u sredini ogromne ravnice koja se na javanskom zove Segara Wedi, a na indonežanskom Lautan Pasir. Ova dolina je zaštićeni rezervat prirode još od 1919,godine. Planina Bromo je je jedna od najlegendarnijih planina u Indoneziji, i jedan od najaktivnijih vulkana na svetu. Lokalni stanovnici veruju da je to mesto gde je njihov hrabri princ žrtvovao život za svoju porodicu. Da bi umirili bogove, ljudi tokom godišnjeg Kasada festivala u vulkan bacaju hranu i novac i na taj način prinose ritualnu žrtvu.


последние новости искусства и мира живописи
Loading...
Loading...