Cafe&Factroy Web Shop

Close

Izložba „Četiri mačora“

“Cafe&Factory” je, kao pokrovitelj, stao iza izložbe „Četiri mačora“ („Cuatro Gatos“), koja po prvi put u Beograd dovodi dela najvećih španskih slikara 20. veka: Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antoni Tapiesa.

Domaća publika imala je priliku da uživa u originalnim grafičkim radovima istaknutih španskih autora, a zanimljiv naziv izložbe potiče od imena kafića u Barseloni – „Cuatro Gatos“ (katalonski „Els Quatre Gats“)a poznatom po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka 20. veka.

  • Els Quatre Gats café je popularni lokal, koji je otvoren 12. juna 1897. godine u Barseloni i godinama je funkcionisao kao bar, restoran i kabare.
  • Naziv (4 mačora) predstavlja kolokvijalni katalonski izraz za “nekolicinu ljudi”. Istovremeno, naziv je osmišljen u čast čuvenog pariskog kafea Le Chat Noir (The Black Cat).
  • Kao mesto okupljanja umetnika, ovaj kafe je vremenom postao institucija i, nakon mnogo godina od zatvaranja, ponovo je oživeo u formi restorana 1989. godine, ali i kao putujuća izložba pod istim imenom, koja upoznaje ljubitelje umetnosti sa grafikama čuvenih slikara – Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapiesa.

Podrškom ovom izuzetnom kulturnom događaju, “Cafe&Factory” pridružuje se “nekolicini njih” koji podržavaju prave umetničke vrednosti, predstavljajući grafiku kao medij najznačajnijih umetnika XX veka. Ova izložba doprinela je tome da naša prestonica ove jeseni bude u samom centru evropske kulturne mape.

Dela „Četiri mačora“ bila su izložena u New Moment Galeriji Ideja u Beogradu, od 10. septembra do 10. oktobra.

последние новости искусства и мира живописи
Loading...
Loading...