Cafe&Factroy Web Shop

Close

Otkrivamo... Jemen

Tehnički, Jemen se nalazi na azijskom kontinentu (na Arabijskom poluostrvu) , mada je zapravo na korak od Afrike, od koje ga deli samo Crveno more i Adenski zaliv. Ne čudi zato činjenica, da je kafa iz svoje afričke domovine, Etiopije, vrlo brzo prešla u Jemen.

Al Mokha (al-Makha) je lučki grad u Jemenu odakle se kafa vekovima transportovala brodovima do ostalih krajeva sveta. Mocha je bila poznata kao mesto trgovine kafom još od 15-og veka pa sve do 17-og veka. Čak i ako su mnogi drugi izvori kafe pronađeni od tada, “Mocha” zrna kafe su ostala cenjena po svom jedinstvenom, čokoladnom ukusu. Jemen ima dugogodišnju kulturu uzgajanja kafe, a jemenska kafa smatra se jednom od najizrazitijih i cenjenijih kafa na svetu, a poznata je po svom zemljanom, kompleksnom ukusu, pa je često zovu i prirodna ili “divlja” šoljica kafe, koja za neke može biti previše gorkog i intezivnog ukusa.

Kafe iz Jemena se uzgajaju na veoma visokim nadmorskim visinama, pa je onda proces prženja malo duži u odnosu na druge arabike. Ove kafe su, u najvećem broju, suvo procesuirane, na suncu ili prirodne (“natural”) kafe, pa se prilikom prženja dobijaju zrna nejednake boje, slično kao kod etiopskih, suvo-procesuiranih kafa.

Jemenska kafa se razlikuje od drugih po mnogo čemu, a razlog može biti i njihov stil trgovine kafom. Izvoznici ne kupuju kafu direktno od proizvođača, već preko široke mreže trgovaca. Lokalni kupci kupuju kafu koja nije procesuirana,tj. osušene plodove kafe, a zatim je čuvaju u podzemnim magacinima. Kafa koja se izvozi je uobičajeno najstarija kafa koju imaju na lageru. Stoga se vrlo često u jemenskim kafama izmeri 10,5% vlage. Cena jemenske kafe je vrlo visoka, zbog velike potražnje, veoma ograničenog zemljišta za uzgoj kafe, male godišnje proizvodnje i skoro nikakve konkurencije na Arabijskom poluostrvu. Quishir, Keshir, Geshir, tj. osušeni plodovi kafe od kojih se toplim infuzijama pravi čaj od kafe često se koriste u ovoj regiji.


последние новости искусства и мира живописи
Loading...
Loading...